– een gratis starterskaart. Het meest handige hulpmiddel voor starters.
– (frequente) begeleiding van, ondersteuning aan en klankborden over bedrijfseconomische en -organisatorische onderwerpen binnen uw onderneming;
– het uitwerken en opstellen van financieringsverzoeken aan banken;
– het opstellen van een bedrijfsanalyse van (een gedeelte van) uw onderneming en het uitvoeren van onderzoeken;
– het in beeld brengen van de administratieve organisatie van uw onderneming en mogelijke verbetervoorstellen in kaart brengen;
– advies vooruitlopend op of een second opinion achteraf over de voor banken jaarlijks verplichte revisie van uw gefinancierde onderneming(en).
Mijn starterskaart is een praktisch hulpmiddel waarbij alle facetten van het starten van een eigen onderneming worden belicht. Alle stappen zijn in een duidelijk volgorde gezet en voorzien van een duidelijke toelichting. Er wordt geen onderdeel vergeten. Vraag hem hier geheel vrijblijvend aan en bespaar een hoop tijd.
Ik begeleid en ondersteun financieel gezonde ondernemingen door bijvoorbeeld te sparren over ondernemersplannen, het monitoren en managen van kritische prestatie-indicatoren en het opstellen van vitale magamentinformtie. Hiernaast boog ik op mijn brede kennis en ervaring en zet deze in bij ondernemingen die in financieel zwaar weer zijn beland of dreigen te raken. Mijn doel is om samen met u te werken aan herstel van een gezonde bedrijfsvoering en het kiezen van de juiste koers. Neem hier contact met mij op.
Heeft u de wens om een pand, inventaris of andere bedrijfsmiddelen aan te schaffen? Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een financieringsaanvraag? Dan kan ik u helpen. Door mijn ruime ervaring in zakelijke financieringen weet ik waar banken op letten. Net als een brug verbind ik mensen om tot de juiste route of oplossingen te komen. Neem hier contact met mij op.
Het bepalen van de koers van een bedrijf is cruciaal voor elke ondernemer. Invloeden van buitenaf kunnen de koers van uw bedrijf sterk beïnvloeden. Het is van belang om regelmatig de koers te evalueren en zonodig bij te stellen. Ik kan u helpen met het verkrijgen van volledig inzicht in het reilen en zeilen van uw onderneming door middel van bijvoorbeeld het stellen van de volgende vragen:
– Wat is er nodig en wat kan er worden gedaan om de actuele koers in beeld te krijgen?
– Waar liggen de prioriteiten en wat zijn de kritische succesfactoren?
– Waar liggen de sterkten van uw organisatie en waar de zwaktes?
– Wat zijn kansen en wat zijn bedreigingen van uw organisatie?
– Zijn uw bedrijfsprocessen op orde?
De ervaring leert dat de waan én drukte van alledag u (of uw familie) belemmert bij het krijgen van de broodnodige helicopter view. Een (gedeeltelijke) bedrijfsanalyse kan antwoorden geven op bovenstaande vragen. Dit kan plaatsvinden door het uitvoeren van onderzoeken naar mogelijke knelpunten in bedrijfsprocessen, betaal-, geld- en goederenstromen of in het personeelsbeleid. Deze onderzoeken kunnen intensief en tijdrovend zijn. Met mijn ervaring kan ik u helpen deze onderzoeken snel en doeltreffend uit te voeren en bied ik een waardevolle aanvulling bij het bepalen van de koers van uw onderneming. Neem hier contact met mij op.
Een beschrijving van de administratieve organisatie is beschrijving van alle administratieve processen binnen de onderneming met als doel het blootleggen van probleemgebieden binnen het bedrijf om na aanpak en oplossing van deze problemen te komen tot een grotere efficiency en minder kosten. Als u dit lastig of te tijdrovend vindt voer ik dit graag voor u uit. En uiteraard ik doe verbetervoorstellen aan u als die er zijn. Ook een grote brug bouwen kost veel tijd maar uiteindelijk maken vele handen licht werk. Neem hier contact met mij op.
Jaarlijks onderwerpt elke bank de kredietverlening van ondernemingen aan een soort financiële “APK-keuring” hetgeen een opgelegde verplichting is vanuit de Toezichthouders. Dit heet een revisie van de financiering. De bank kijkt dus naar de financiering van uw bedrijf, als uw onderneming een financiering heeft, en beoordeelt of ze daar nog mee wil doorgaan. De bank beoordeelt eigenlijk of zij de bestaande zakelijke financieringen tegen dezelfde voorwaarden, bepalingen en tarieven wenst voort te zetten. Voor u dus een belangrijk moment!
In een financieel verslechterende situatie kan een revisie leiden tot nieuwe, strengere of zelfs wurgende bepalingen. Ook kan dit leiden tot nieuwe ofwel aanvullende financieringsvoorwaarden of het moeten stellen van aanvullende zekerheden door u persoonlijk of door uw onderneming. In het slechtste geval kan dit zelfs leiden tot een opzegging van de financiering, waardoor uw onderneming de gehele financiering in één keer moet terug betalen. Dit kan leiden tot een faillissement met alle gevolgen van dien.
Uit eigen ervaring weet ik dat zakelijke bankadviseurs weinig speelruimte krijgen (lees: in tijd en in tarifering) om in revisiegesprekken duidelijke en eerlijke tekst en uitleg te geven. Het “bankspreekuur” verdwijnt naar de achtergrond en u moet steeds meer zelf uitzoeken. Vooral in verslechterende situaties. Veelal is er sprake van een procedurele manier van werken op basis van alleen de ‘kille cijfers’. Er is geen tijd en ruimte meer voor bankiers om persoonlijke relaties met ondernemers en vertrouwen in de onderneming te laten meewegen. Dit zorgt voor spanning(en) in de gesprekken tussen bankiers en klanten over (met name) de tarieven en de risico-indeling van gefinancierde ondernemingen, waar die tarieven op worden gebaseerd. Ik kan die spanning mogelijk voor u wegnemen.
Vanuit de zijde van de bank geldt vaak het adagium “slikken of stikken”. In een goede voorbereiding op dergelijke revisiegesprekken kan een second opinion van een ervaringsdeskundige ondersteuning geven. Ik heb vele revisies zelf opgesteld voor een bank. Nu stel ik stel graag een analyse vooraf of een second opinion achteraf voor u op en vertel u graag waar u op moet letten. Dit zorgt mogelijk voor een betere onderhandelinspositie bij de bank en voor een gefundeerd inhoudelijk revisiegesprek. Ook ga ik graag met u mee op gesprek naar de bank als u dat wilt.
Ik heb hiervoor de volgende stukken (minimaal) nodig:
1) Uittreksel Kamer van Koophandel;
2) het meest recente jaarrapport, voorzien van Balans, Winst- & Verliesrekening (liefst voorzien van een toelichting op beide);
3) meest recente Aangifte inkomstenbelasting;
4) kopieën van alle bij de bank afgesloten financieringen, inclusief hun voorwaarden;
5) een SWOT-analyse; en
6) een concurrentieanalyse.
Uiteraard kan ik ook door u ingeschakeld worden om een SWOT-analyse (zie 5) en een concurrentieanalyse (zie 6) voor u te helpen opstellen.
Als tips geef ik u alvast mee dat als u uw jaarstukken tijdig aanlevert, u ook van uw bank mag verwachten dat er binnen aanzienlijke tijd een (revisie)gesprek volgt. Dit mag geen maanden duren. Zorg er voor dat u dit gesprek zo snel mogelijk krijgt. Zeker, als uw financiële posities sterk is verbeterd! Daarnaast adviseer ik u om aan uw bank te vragen in welke risicocategorie uw financiering is ingedeeld en op basis van welke belangrijkste risico-argumenten. Vraag daarbij ook wat u kunt doen voor een verbetering van dit profiel.
En als ik dan toch die analyse voor u maak, kan ik een eventuele financieringsaanvraag ook gelijk uitwerken, als er bij u financieringsbehoefte is. Neem hier contact met mij op.
CONCLUSIE
Naast de hierboven beschreven werkzaamheden ben ik breed en divers in zetbaar voor u op alle gebieden van organisatie, financiën en administratie.Ik kan u dus op veel gebieden bijstaan, ondersteunen en helpen … en ik doe dat graag. Behulpzaam zijn zit in mijn bloed.
Neem gerust contact met mij op en leg uw vraag aan mij voor.
Tot snel ziens: neem hier contact met mij op.